9spebrots

9spebrots

ACCIÓ ARTÍSTICA

Vestir les opcions és el què cerca 9s pebrots. 9 pebrots es vesteixen per, paradoxalment, ensenyar-nos una mica més com són ara.

Opcions.
Camaleònics: vermells, taronges, grocs, verds.
Avui, vermells.
A l’hora d’escollir quins, millor que l’origen sigui proper.

El «consum de proximitat» és un lema prou potent, s’ha estès per arreu i, de fet, s’hi tendeix. Estadísticament, aquesta observació és irrefutable. Segons Amigos de la Tierra[1] , una de les organitzacions que ha denunciat amb més claredat els llargs recorreguts que fan els aliments des de la seva procedència fins que arriben a la nostra taula, la mitjana de quilòmetres que recorren els aliments importats a Espanya ha disminuït dels 5.013 km de mitjana l’any 2007 als 3.827,8 de l’any 2010. En tot cas, no hem de menysprear la quantitat d’aliments importats: 25’483 milions de tones que provoquen un impacte de 4’212 tones de C02. De fet, Catalunya importa el 12 % dels aliments que consumeix i n’exporta el 13,7 %.[2]

Un cop seleccionat el producte, cerquem nou indrets on, per la seva localització —propera—, esdevenen potencials llocs on adquirir-lo. L’elecció (passar el ratolí per sobre la imatge) té en compte les diferents tipologies d’espais on qualsevol persona pot aconseguir pebrots. L’únic requeriment és que s’indiqui l’origen.

Situem les opcions on comprar-lo i dibuixem els recorreguts que l’aliment fa des de l’indret on s’ha cultivat fins a la nostra taula. Hem seleccionat nou establiments, de caràcter divers, on s’especifica l’origen. Aquest és el recorregut que han fet cada un d’ells des d’on han estat produïts.

El resultat del quilometratge de les diferents opcions és:

Opció 1: 905 km Cadena de supermercats d’alimentació ecològica
Opció 2: 1.542 km Mercat municipal
Opció 3: 769 km Cadena de supermercats
Opció 4: 785 km Gran superfície comercial
Opció 5: 0 km Autoproducció
Opció 6: 26 km Plataforma d’Internet
Opció 7: 83 km Cooperativa de consum
Opció 8: 595 km Fruiteria de barri
Opció 9: 52 km Mercat de pagès

Cal aclarir que aquesta selecció no determina que tots els productes dels comerços escollits tinguin un quilometratge semblant. Aquest és un exercici basat en un cas real i que incideix en la rellevància de l’origen dels productes que consumim.

Nous vestits

Per cada quilòmetre de transport recorregut, el pebrot és cobert per una gota de petroli, amb l’objectiu que l’hortalissa adquireixi un nou vestit que en signifiqui la més o menys llunyania de la seva procedència.

opcio5

Col·lecció 9s pebrots
Aquests són els 9 pebrots amb els nous vestits (si passes el ratolí per sobre, veuràs on ha estat comprat cada un d’ells)

La unificadora bellesa de la nuesa, amaga la realitat que els nous vestits mostren.
Tu esculls.

(des)vestint pebrots

9spebrots és la primera de les accions de (des)vestint aliments, una iniciativa guanyadora d’un dels premis Llaurant Barcelona 2016

 

unnamed

Aquesta fotografia i la de capçalera són d’en Jordi Plana Pey.

Referències:

[1] Alimentos kilométricos. Informe de l’any 2010 actualitzat al 2012.

[2] Informe de la indústria, la distribució i el consum agroalimentaris a Catalunya 2013, Avanç 2014 i 2015 (DARPA, 2015).

Porcs, pagesia catalana i sobirania alimentària, Gustavo Duch i Carles Soler / Revista ‘Soberanía Alimentaria’ a Sentit Crític (25.11.2015)

ACCIÓ DIDÀCTICA

9spebrots convida a (des)vestir i vestir aliments a partir de la sensibilització i experimentació en relació a l’impacte ambiental d’allò que mengem.

La dinàmica apropa els/les assistents a les diferents realitats de consum que coexisteixen avui en dia, convidant-los/les a explorar aquestes des de la creativitat i la responsabilitat.

Objectius específics

 • Sensibilitzar la ciutadania sobre l’impacte ambiental que el consum deslocalitzat provoca
 • Fomentar l’interès, la curiositat, per allò que mengen
 • Cocrear i experimentar amb nous mètodes d’aprenentatge
 • Fomentar el pensament crític de les persones vers el consum de proximitat

Duració: 30’ (en format breu) i 60’ (en format complet)

Àmbit: Hàbits de consum i ciències ambientals

Material

 • Fitxa de l’activitat
 • Adhesius de quatre colors diferents que es puguin desenganxar
 • Gomets negres
 • Pintura plàstica negra
 • Pebrot (1 per persona assistent)
 • Pissarra

Requeriments

Projector o TV on compartir la presentació

Metodologia

 1. Es reparteixen les fitxes de treball. Cada participant escull un pebrot entre les quatre opcions que proposa el document i escriu el seu nom.
 2. A la pissarra es dibuixen un punt central (espai de destí) i tres cercles concèntrics. Cada alumne/a situa l’adhesiu amb el seu nom en el cercle corresponent, segons la seva elecció.
 3. Conversa sobre l’elecció realitzada i reflexió sobre el fet de que, quan tenim al davant nostre els aliments que consumim, se’ns fa difícil observar-ne la seva traçabilitat. En aquest cas, ens centrem en la relació de distància entre l’origen, on l’aliment ha estat produït, i el destí, allà on nosaltres el triem per a consumir-lo.
 4. Es mostra un filtre de pol·len d’un cotxe, per a visualitzar l’impacte real de la contaminació.
 5. Es reparteixen gomets i cada participant vesteix el pebrot que ha escollit segons la distància recorreguda des de l’origen (amb aquesta relació: 100 km – 1 gomet). Per tant, 0 gomets per al pebrot del Prat de Llobregat, 1 gomet per al pebrot de Lleida, 7 gomets per al pebrot d’Almeria i 15 per al pebrot d’Itàlia.
 6. Conversa sobre el nou vestit de l’aliment i la relació amb la seva traçabilitat geogràfica.
 7. [Activitat complementària] Els/les assistents vesteixin amb una gota de pintura (seguint la relació anterior) un pebrot real, segons l’elecció que hagin realitzat. D’aquesta manera, poden emportar-se un pebrot vestit a casa i explicar-ne el significat.