Carxofes, mongetes i consum responsable per inaugurar el Mercat de Sant Antoni

El passat 26 de maig algunes companyes de l’Associació (des)vestint aliments vam celebrar la inauguració del mercat de Sant Antoni. Per l’ocasió, vam acudir al nou ‘Espai de Consum Responsable de l’Ajuntament de Barcelona” a Ronda Sant Pau, 43-45,  per participar al tastet d’idees pel consum responsable”  juntament amb Back to Eco, Zero Waste BCN, Espai Ambiental o el Centre de la Platja.

Durant les tres hores que va durar el “tastet”  vam convidar als/les vianants que es vam apropar a  compartir impressions al voltant del malbaratament alimentari i la traçabilitat dels aliments amb diferents dinàmiques inspirades en l’activitat didàctica food waste ap(pear), adaptada en aquesta ocasió per aprofundir i reflexionar sobre els hàbits de consum.

[Amb gomets verds aquells aliments que la gent aprofitaria i en negre aquells que no]

Quins aliments aprofitaries, quins no i per què; quants quilos d’aliments creus que malbarata una persona a l’any; vam ser algunes de les preguntes que vam formular, amb les respostes de les quals vam construir un mapa de percepcions al voltant de les causes que ens porten a descartar un aliment i tirar-ho a les escombraries. També vam parlar sobre la petjada ecològica que hi ha darrere de cadascun d’aquests aliments descartats. Aquesta darrera dinàmica ens va permetre contrastar els coneixements sobre els productes de temporada, com les carxofes, mongetes i meduixes del prat, que teníem sobre la taula.

Com a comiat: Un exercici de bones pràctiques contra el malbaratament alimentari. A partir d’un plat buit  vam convidar a les persones participants a dibuixar- escriure algunes recomanacions contra el malbaratament, vam compartir els seus suggeriments al  stories d’Instagram de (des)vestint aliments durant tota la jornada.  Això sí, el primer plat que van compartir  va ser una hamburguesa! dibuixada per un dels nens que va participar al taller.  L’experiment era simple: Quin aliment dibuixaries en un plat buit? Altra de les nenes que es va apropar a la parada on eren ens va comentar sobre l’origen de les carxofes i mongetes: “vénen de la terra! d’on si no?”. A vegades allò que no veiem sembla evident, altres compartir impressions és un bon punt de partida per prendre consciència sobre el nostre consum.