food waste ap(pear)

title_appear

ACCIÓ ARTÍSTICA
El malbaratament d’aliments és una realitat que sovint tendeix a situar els consumidors i consumidores com a culpables, quan, en realitat, són en gran part víctimes del model de producció i consum d’aliments dominant.

Segons xifres de l’Eurostat (2015), a la Unió Europea es malbaraten 89,2 milions de tones d’aliments cada any, el que representa una mitjana de 280 kg per persona. Europa, juntament amb Amèrica del Nord i Oceania, forma part dels continents amb major índex de malbaratament. Espanya és el setè país d’Europa que més malbarata, amb 7,7 milions de tones anuals, conforme el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medioambiente (MAGRAMA). D’aquestes, 1,36 tones provenen de les llars. De mitjana, cada llar llença 1,3 quilograms de menjar, el 4,5 % del menjar que adquireix. Paral·lelament, d’acord amb la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), el 28 % de la superfície agrària —unes 1.400 hectàrees— es malbarata. La voluntat d’estandarditzar els aliments (aparentment perfectes) i l’especulació del mercat són dues de les causes principals.

L’activista Jordan Figueiredo, a través del projecte Ugly Fruit And Veg, mostra aliments que, malgrat la seva bellesa escultòrica, són rebutjats comercialment per la seva forma (més del 20 % dels fruits i vegetals).

jordan-figueiredo

food waste ap(pear) és una provocació basada en un canvi de rols: la pera, una de les víctimes del malbaratament (interpel·lació directa al model de producció i comercialització que promou la indústria agroalimentària), és ara la protagonista, convertint-se en contenidora de persones.

foodwaste

Fotografia de Jordi Plana Pey.

Referències
Desperdicio de alimentos de los hogares en España (MAGRAMA, 2016)
How much food does the EU waste? (The Indepedent, 18.10.2015)
Los datos que explican el desperdicio de alimentos en España (Marina Velasco Serrano, El Huffington Post, 05.07.2016)
Global food losses and food waste (Pérdidas y desperdicio de alimentos en el mundo) (FAO, 2011)

ACCIÓ DIDÀCTICA

És una acció que treballa els hàbits de consum com a eina de transformació del model de producció i consum d’aliments dominant. Per fer-ho, l’activitat convida la ciutadania a reflexionar sobre el malbaratament alimentari i sobre la capacitat innata de les persones de generar deixalles, sent aquest un camí cap a la sensibilització en relació al consum responsable amb l’ús de menys envasats.

Objectius específics

 • Sensibilitzar en torn el consum responsable i el malbaratament alimentari
 • (des)vestir els hàbits de consum
 • Experimentar amb nous usos (re)utilitzar, (re)considerar…
 • Fomentar el pensament crític

Duració: 60’

Àmbit: Hàbits de consum i ciències ambientals

Material

Els/les assistents hauran de portar de casa tota la brossa que generin durant una setmana. La brossa haurà d’estar neta. A més a més, podran portar teles, gomes, cinturons que tinguin per casa i no utilitzin…

 • Retoladors
 • Folis
 • Bàscula
 • Productes alimentaris que puguin semblar que estar en bon o mal estat (4, 5 exemples)
 • Exp.  visual de la quantitat d’aliments malbarats per una persona a Catalunya

Requeriments

Projector o TV on compartir la presentació. Treballarem en un espai central lliure d’obstacles

Metodologia

 1. Presentacions i repartiment d’adhesius per a escriure el nom
 2. Es presentaran diferents productes als/les assistents i se’ls demanarà que pensin sobre aquells que considerin que estan en bon i/o mal estat en petits grups (5’)
 3. Es compartiran en veu alta les conclusions i es votaran aquells indicadors més rellevants d’una llista i de l’altra (5’)
 4. A partir de la informació recopilada es compartirà amb els/les participants informació sobre les principals causes de malbaratament alimentari repassant diferents àmbits a la llar, a l’escola, a la feina…(5’)
 5. Es convidarà a escriure quants quilos pensen que malgastem d’aliments al mes.  Es portarà una bàscula i es pesarà un objecte que ens ajudi a visibilitzar el que es calcula que es malbarata a Catalunya a l’any  i al dia per ciutadà.  Entregarem un decàleg contra el malbaratament alimentari. Presentació de la dinàmica a fer a partir de l’exemple de Rob Greenfield. En línia recta mesurem l’espai que ocupen al llarg de l’aula abans de vestir-nos amb les nostres deixalles (10’)
 6. Recopilarem les deixalles i ens vestirem amb elles (30’)
 7. Convidarem els/les participants a que escriguin un bon hàbit contra el malbaratament alimentari en un paper/targetó. En farem una foto. Tornarem a mesurar el que ocupem. Reflexió final (5’)